Konepaja-messut

Tehokkaan tuotannon ja hyvinvoivan osaajan hitsausautomaatio

Uutiset  24.11.2022

Moderni konepaja on pajan henki. Kehittyvin konein, innovatiivisin ratkaisuin ja alati ajan hermolla, on mahdollisuus menestyä, tehden sen yhtä aikaa tehokkaasti, vastuullisesti ja ihminen keskiössä.

Pemamek on hitsaus- ja tuotantoautomaatioratkaisuja raskaalle metalliteollisuudelle tuottava perheyhtiö, joka on ponnistanut maailmankartalle pienestä varsinaissuomalaisesta kaupungista. Yrityksen pääkonttori ja tehdas ovat edelleen Loimaalla, mutta peräti 90 % kehittyvän yrityksen myynnistä tulee viennistä.

– Pemamekin tarina on hieno ja koen, että suomalainen pk-sektori kaipaisi lisää tällaisia! toteaa myyntipäällikkö Samuel Karjalainen Pemamek Oy:stä.

Viimeiset pari vuotta on organisaatiossa luotu strategiamuutosta, jonka tavoitteena on keskittää myyntiä  yhä vahvemmin myös kotimaahan ja kokonaisuudeltaan parempiin ratkaisuihin. Karjalainen vastaa kotimaan myynnistä ja on ottanut pestinsä innokkaana haasteena vastaa.

– Kotimaassa olemme tosiaan vielä melko tuntematonkin hitsausautomaation tarjoaja. Olemme talona Suomen suurin, mutta kasvu on tullut historiassa pääosin ulkomailta. Yhtiönä olemme saaneet jo hyviä tuloksia, kotimaan kauppa on peräti kymmenkertaistunut.

Yli viisikymppinen Pemamek valmistaa hitsausautomaatiota, tarkemmin hitsausrobottiratkaisuja, erikoisräätälöityjä koneita, hitsaustorneja sekä käsittelylaitteita, joilla voidaan tuotannossa kääntää kappaleita. Yrityksellä on myös omaa tuotantoa hitsausrobotilla ja lisäksi tuotantoketjussa viisi robottia, joiden avulla tehdään testejä asiakkaille. Karjalainen näkee talon omavaraisuuden hyvin poikkeuksellisena muihin palveluntarjoajiin nähden.

– Asiakkuuksia meillä on laidasta laitaan. Kahden hengen konepajoista pörssinoteerattuihin yhtiöihin. Telakkatoiminta on myös ollut vahvana osana tekemistämme.

Omavarainen asiantuntija

Yrityksellä on myös omaa tuotantoa hitsausrobotilla ja lisäksi tuotantoketjussa viisi robottia, joiden avulla tehdään testejä asiakkaille. Karjalainen näkee talon omavaraisuuden hyvin poikkeuksellisena muihin palveluntarjoajiin nähden.

– Hitsaamme itse mahdollisimman paljon omaa tekemistä. Käytännössä kaikki tuotteemme ovat asiakasyksilöityjä tuotteita muutamien vakiolaitteiden lisäksi. Mikäli asiakas esimerkiksi ostaa uuden robottihitsausaseman, kaikki tarvittavat portaalit ja teräsrakenteet pyritään hitsaamaan itse.

Karjalainen kertoo Pemamekin olevan sangen edistyksellinen omassa tekemisessään ja innostuu kertoessaan asiakkaiden päivän tarpeista.

– Useimmiten ostaja haluaa premium-luokan kokonaisratkaisun ja sen meiltä saa. Asiakas voi tilata suunnaltamme esimerkiksi hitsausrobottiaseman ja se on mitoitettu juuri yrityksensä tuotannon mukaan. Niin halutessaan laitteeseen sisältyvät meidän toimestamme suunnitellut ja valmistetut hitsauskiinnittimet, tuotanto-ohjelma ja hitsausparametrit. Asiakas lähettää Pemamekille 3D-kuvat kappaleista, silloitetun tuotantokappaleen ja tehtaallamme ne hitsataan robotilla valmiiksi. Mielestäni tämä on keskeinen palvelu ja laitekokonaisuus, josta asiakkaat ovat olleet valmiita maksamaan. Palveluumme lukeutuu myös koulutus, help desk ja after sales.

Alinomaa kasvava osa tekemistä on myös etäohjelmointi. Hitsausautomaatiorobotin luona ja etäohjelmoinnissa on käyttöliittymät, jotka pelaavat saumattomasti yhteen.

– Hitsausautomaatio ja robotiikka luovat ennen kaikkea vakioitua tekemistä ja tasalaatuisuutta. Käsihitsaajista on huutava pula ja robottiasema kykenee korvaamaan neljästä viiteen ihmistä. Tuotteemme ovat yksi ratkaisu myös osaajapulaan perinteisimmin menetelmin.

Oikeat osaajat oikein ratkaisuin

Myyntipäällikkö Samuel Karjalainen, Pemamek Oy

Kokonaan ei kone korvaa alan asiantuntijuutta kuitenkaan. Karjalainen kokee, että vaikka robottiaseman kappaletta vaihtamassa, lataamassa ja purkamassa voi käytännössä olla kuka tahansa, on parhaat tulokset etäohjelmoinnista saatu, kun käyttäjänä on ollut entinen käsihitsari.

– Perusymmärrys hitsausprosessista on todella merkittävä asia. Kaikkineen ihminen on edelleen keskeinen tekijä, tulee luoda ne ohjelmat myös laitteille ja saattaa työjonot robotille.

Työturvallisuuden lisäksi automaatio antaa apua myös siihen, ettei käyttäjän nivelet, hyvin konkreettisesti, ruostu.

– Alalla pitkään työskenneillä on usein olkapää- ja polvivaivaa, eikä kappaleen sisään tai alle sijoittuminen ole enää kovin mutkatonta. Eräässä yrityksessä puoli vuotta automaatiorobotin hankinnan jälkeen oli työterveys tiedustellut mitä oikein on tapahtunut – sairauspoissaolojen määrä kun oli samassa ajassa tipahtanut 40 prosentilla.

Samuel Karjalainen näkee Suomen erityisen kilpailukykyisenä teollisuusmaana ja korostaa oikeiden tekijöiden ja alan osaajien merkitystä kotimaassa.

– Yritys, joka tekee tuotannon tehokkaasti hitsausautomaatiota hyödyntäen, maksaa itse asemasta joka puolella maailmaa saman summan. Mikäli yritys taas haluaa tehdä hitsausautomaation mahdollisimman tehokkaasti, keskeinen tekijä kuka kisan voittaa on se taho, joka saa hitsausautomaation trimmattua mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. Tässä asiassa puolestaan tulee olla riittävän koulutustason ja pätevyystason henkilöitä! Oikeat tekijät yhdistettynä oikeaan hitsausautomaatioratkaisuun – se on menestysresepti.

Moderni konepaja kattaa kilpailukyvyn ja vastuullisuuden

Alan kehityksen Karjalainen kokee myönteisenä ja myös tehokkaasti uudistuvana asiana. Messuteeman mukaisesti moderni konepaja näkyy hänen mukaansa paitsi ulkoisesti siisteinä ja turvallisina toimitiloina, myös houkuttelevina brändäyksinä ja tulevaisuuteen katsovina, vastuullisina organisaatioina.

– Allekirjoitan Pemamekin hallituksen puheenjohtajan Pekka Heikosen näkemyksen siitä, että pitkäjänteinen ja laadukkaasti johdettu perheyritys on jo itsessään vastuullinen tapa ottaa ympäristö ja arvot huomioon. Pemamek on uskaltanut aina palkata päteviä ihmisiä eri positioihin ja sitä kautta tulee tehtyä valintoja, jotka ovat työntekijöiden edessä kestävällä pohjalla. Vastuullisuus on murroksessa ja sen merkitys korostuu viimeistään, kun uusia sukupolvia houkutellaan alalle.

Globaali maailma kattaa omat moderniinkin pajaa omat haasteet – ja mahdollisuudet.

– Keskeinen asia, joka tällä hetkellä alan ja ajan trendi, on että kotimaiset päämiehet siirtävät tuotantoa takaisin ulkomailta Suomeen. Osalla yrityksiä on realisoituneita maariskejä. Iso osa Itä-Euroopan tähänastisesta kilpailukyvystä on tullut edullisesta teräksestä, mitä on hankittu Venäjän ja Ukrainan suunnalta. Kilpailukyky on luonnollisesti huonontunut ja rahtien hinta noussut rajusti.

Kotimaahan palaava tuotantoa halutaan Karjalaisen mukaan luoda hitsausautomaation kautta, myös koska käsihitsaajia ei osaajapulassa ole saatavilla. Tämä toki on ajassa palvelun tuottajan etu.

– Pemamek on monella saralla vahvoilla. Pandemian mukanaan tuoman komponenttipulan aikana meillä oli kuitenkin mahdollisuus suunnitella hankintoja ja käyttää myös kassaa siihen. Toisaalta emme suurena toimijana ole myöskään ensimmäisiä, joille myydään toimittajan suunnalta ei-oota.

Tulevaisuuden tavoitteet yrityksellä ovat myyntipäällikkö Samuel Karjalaisen mukaan kunnianhimoisia, mutta samaan aikaan realistisia.

– Seuraavan viisivuotiskauden strategia on tuplata liikevaihto. Tähän pyrimme globaalisti, mutta eri tukijaloin. Tarjoamme ja tuotamme useita eri segmenttejä. Suuri tulevaisuuden loikka on tuulivoimaenergiassa, olemme alkaneet jo valmistaa laitteita alan käyttöön. Ne ovat meille tällä hetkellä keskeisiä ja isoja hankkeita maailmalta, tuulivoimasegmentti kaikkineen on räjähtänyt suhteellisen nopealla aikataululla.

Menestyksekkäät messut

Konepaja- ja Nordic Welding Expo -messutapahtumaan yritys lähtee innolla ja valmiina kohtaamisiin.

– Siellä meidän asiakkaamme ovat ja siellä mekin silloin haluamme olla, Samuel Karjalainen hymyilee.

– Kahdet viimeiset Alihankinta-messut ovat olleet meille menestys ja ainoana haasteena on ollut, ettemme ole kaikkia halukkaita edes kyenneet kohtaamaan. Alalla on vallalla patoutunutta kysyntää ja Pemamek, myös uudistuneen strategian myötä, haluaa tarjota joka mittaluokan kokonaisuuksia ja avata uusia asiakkuuksia.

Marras-joulukuun taitteen messuhumusta Karjalainen nostaa esiin omien tuotteiden tarjoamisen lisäksi kiinnostavan, osaavan seikan.

– Olemme kuulleet, että tapahtumassa olisi runsaasti opiskelijakandidaatteja liikkeellä ja haluamme olla valppaina. Pemamekilla on haarakonttorit myös Turussa ja Tampereella ja se mahdollistaa töiden tekemisen yritykseemme hyvin joustavasti. Tuotannon ollessa pienellä paikkakunnalla, meille on tärkeää, että myös tarjoamamme työmahdollisuudet ovat tätä päivää. Emme pysy mukana kasvussa, jos emme voisi rekrytoida laajemmin ja tarjota mahdollisuuksia.

 

Pemamek toivottaa messukansan lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan moderneihin PEMA-hitsaus- ja tuotantoautomaatioratkaisuihin. Osastolla A401 tarjolla:

  • Asiakkaille räätälöidyt PEMA robottihitsausasemat
  • Uusia tuotelanseerauksia, kuten PEMA Skytrack -robottiasema ja PEMA FMS-ratkaisu
  • Schnelldorfer maschinenbau GmbH – Pemamek / pituussaumakiinnittimet
  • Pemamekin avaimet käteen -ratkaisut
  • PEMA vakiolaitteet