Konepaja-messut

Konepajateollisuudessa pula osaavista hitsaajist

Uutiset  22.05.2015

Konepajateollisuudesta kantautuu nyt positiivisiakin uutisia. Tilauskannat ovat hyvällä mallilla ja alalle kaivataan lisää osaajia. Etenkin nuorista motivoituneista kädentaitajista on nyt pulaan. Monet toimijat ovat kuitenkin todenneet harmikseen, että hyvästä palkkatasosta huolimatta hitsausala ei houkuttele – ainakaan muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Juuri messuosallistumisensa Nordic Welding Expoon vahvistanut turkulainen telakkayhtiö Meyer Turku on myös rekrytointihaasteiden edessä.

– Meyer Turun tuotanto kasvaa noin 80 prosenttia seuraavina kolmena vuotena jo pelkästään nykyisen tilauskirjan mukaan. Vaikka monimutkaisten ja teknisesti kehittyneiden risteilyalusten rakentamiseen liittyy paljon muutakin työtä, Meyer Turku tarvitsee jatkossa myös osaavia hitsaajia – miehiä ja naisia, jotka käytännössä rakentavat laivan rungon, kertoo viestintäpäällikkö Tapani Mylly Meyer Turku Oy:stä.

Rekrytointi-teema tulee näkymään myös maaliskuisilla Nordic Welding Expo ja Konepaja -messuilla. Yritykset etsivät alasta oikeasti kiinnostuneita tekijöitä, joilla on myös kunnianhimoa kehittää osaamistaan ja halua sitoutua yhteen konepajaan. Moni toimija myös kouluttaa itse omat tekijänsä varmistuakseen, että yrityksen osaaminen vastaa jatkossakin asiakkaiden ja tilaajien tarpeita.

– Koska laivanrakennus vaatii myös hitsaajilta erityistaitoja, me myös koulutamme kaikki uudet työntekijämme. Lisäksi omassa laivanrakennusoppilaitoksessamme voi kouluttautua alusta alkaen esimerkiksi laivalevyseppä-hitsaajaksi, Mylly jatkaa.

– Toistaiseksi ammattilaisia on löytynyt riittävästi, mutta tuotannon kasvaessa olemme entistä kovempien haasteiden edessä myös rekrytointien osalta. Taloudellisesti epävarmoina aikoina laivanrakennus tarjoaa ainakin Turussa hyvän ammatin nuorille kädentaitajille, Mylly summaa.